Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια τόσο παραδοσιακή συνταγή της Ελληνικής Κουζίνας, και δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε την κλασσική οικογενειακή συνταγή, που περνιέται από γενιά σε γενιά. Που ξυπνά αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, που θέλουμε να την απολαμβάνουμε τέλος πάντων ως έχει… Δίχως παραλλαγές, δίχως εξελίξεις… Ατόφια κι αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου… Με τη βοήθεια της μητέρας μου λοιπόν, μοιράζομαι μαζί σας, τη δική μας συνταγή για ντολμαδάκια! Φτιάξτε τα! Είναι συγκλονιστικά!
Πλένουμε πολύ καλά τα αμπελόφυλλα και κόβουμε τα κοτσανάκια τους. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει, και λίγα λίγα βουτάμε μέσα τα φύλλα μας (τα ζεματάμε), τα αφήνουμε μέσα για 1 λεπτό και τα αφαιρούμε. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία για όλα τα αμπελόφυλλα. Αφήνουμε τα αμπελόφυλλα να κρυώσουν όσο εμείς θα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μάραθο. Σε ένα πλατύ και ρηχό σκεύος τοποθετούμε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να μαραθούν. Ξεπλένουμε καλά το ρύζι, και το προσθέτουμε κι αυτό στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε ακόμα λίγο ελαιόλαδο αν βλέπουμε τη γέμιση στεγνή. Προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει η γέμιση, μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο και το χυμό από 3-4 λεμόνια, αλάτι και πιπέρι. Προσοχή, η γέμιση σε αυτή τη φάση θα πρέπει να είναι λίγο αλμυρή, καθώς όταν μετά θα βράσει το ρύζι, θα έρθει στην σωστή αλμυρότητα. Αφού κρυώσει ελαφρώς η γέμιση καθώς και τα αμπελόφυλλα ξεκινάμε το τύλιγμα. Παίρνουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα, και από την ανάποδη πλευρά, τοποθετούμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού από τη γέμιση, διπλώνουμε προς τα μέσα τις δύο πλευρές για να μην βγει έξω η γέμιση και τυλίγουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Κρατάμε στην άκρη 15 από τα αμπελόφυλλα χωρίς να τα γεμίσουμε, και τα τοποθετούμε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας. Έπειτα τοποθετούμε τα ντολμαδάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, κολλητά, καλύπτοντας ολόκληρο τον πάτο της κατσαρόλας. Έπειτα τοποθετούμε και μία δεύτερη σειρά κατά τον ίδιο τρόπο πάνω από την πρώτη. Προσθέτουμε 3 ποτήρια ζεστό νερό, χυμό από 1-2 λεμόνια, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε ένα πιάτο, πάνω από τα ντολμαδάκια και ανάβουμε το μάτι στο 9. Μόλις αρχίσουν να βράζουν κλείνουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο 5. Βράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά.Ντολμαδάκια Γιαλαντζί
Εκτύπωση Συνταγής
ΥΛΙΚΑ
ΟΔΗΓΙΕΣ