Οι κρύες χειμωνιάτικες ημέρες κάνουν και πάλι αισθητή την παρουσία τους, θυμίζοντάς μας πως όσο κι αν το επιθυμούμε, το καλοκαίρι βρίσκεται ακόμη αρκετά μακριά… Πέρα όμως από τη μελαγχολία, που απλόχερα μας χαρίζουν οι μέρες αυτές, μας δίνουν και την ευκαιρία να απολαύσουμε υπέροχα comfort food στο σπίτι, με την οικογένειά μας… Σούπες, λαδερά και ονειρεμένες τηγανιές που απαιτούν από μας τις απαραίτητες “βούτες” στο νόστιμο ζουμάκι! Για να ολοκληρώσουμε την αμαρτία λοιπόν, σας έχω μια πολύ ωραία συνταγή για σπιτικό ψωμάκι! Είναι πραγματικά πάρα πολύ νόστιμο και σας υπόσχομαι πως δεν θα κουραστείτε καθόλου με την ετοιμασία του! Φτιάξτε το και απολαύστε το ζεστό και τραγανό! Α, να διευκρινίσω ότι τρώγεται άνετα και την επόμενη μέρα, αν και δεν νομίζω να σας περισσέψει!
Εύκολο Σπιτικό Ψωμί
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
- ○ 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ○ 1 φακελάκι (8γρ.) ξηρή μαγιά
- ○ 280 ml χλιαρό νερό
- ○ 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ○ 1 1/2 κ.γ. αλάτι
- ○1 1/2 κ.γ. ζάχαρη
ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε ένα μπολ τοποθετούμε την ζάχαρη, την μαγιά και 100 ml. χλιαρό νερό και αναμειγνύουμε πολύ καλά ώστε να διαλυθεί η μαγιά. Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα κ ρίχνουμε μέσα το διάλυμα της μαγιάς. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 15 λεπτά σε ζεστό σημείο ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ταυτόχρονα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 80°C για 15 λεπτά και έπειτα τον σβήνουμε. Διαλύουμε στο υπόλοιπο νερό το αλάτι και το προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι και τη μαγιά. Προσθέτουμε και τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με τη βοήθεια του μίξερ, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του γάντζου για 5 λεπτά. Το ζύμωμα μπορεί να γίνει και με το χέρι σε περίπτωση που δεν έχετε μίξερ.
Σε ένα στρογγυλό μπολ μετρίου μεγέθους, στρώνουμε μια καθαρή υφασμάτινη πετσέτα και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας, ρίχνουμε λίγο επιπλέον αλεύρι και καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη. Αφήνουμε το μπολ μέσα στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά για να φουσκώσει το ζυμάρι μας και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αναποδογυρίζουμε σε μια μικρή στρογγυλή φόρμα, ή σε ταψί το ζυμάρι μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στη χαμηλή σχάρα, για 30-35 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει το ψωμί μας και να δημιουργηθεί μια ροδοκόκκινη, τραγανή κόρα.
Μόλις βγάλουμε το ψωμί από το φούρνο, το τοποθετούμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.