Γεια σας και πάλι! Αυτή την εβδομάδα, επέλεξα να ανεβάσω στο blog μια συνταγή εύκολη σχετικά στην παρασκευή της, χωρίς πολλά υλικά. Πρόκειται για μια συνταγή για πολύ τραγανές και αρωματικές πατατούλες, που μπορούν να συνοδεύσουν άριστα οποιοδήποτε κυρίως πιάτο με κρέας κι αν επιλέξετε να φτιάξετε. Αποτελούν ιδανική λύση για ένα γιορτινό τραπέζι, οπού δεν θέλετε να τηγανίζετε πατάτες την τελευταία στιγμή, είναι πιο υγιεινές μιας και γίνονται στο φούρνο, και είναι πραγματικά πεντανόστιμες! Εξωτερικά σχηματίζουν μια extra τραγανή κρούστα, ενώ εσωτερικά παραμένουν μαλακές και πραγματικά λιώνουν στο στόμα! Το μυστικό τους; Πριν το ψήσιμο, τις βράζουμε για λίγα λεπτά σε αλκαλικό νερό! Τι περιμένετε λοιπόν; Διαβάστε γρήγορα τη συνταγή! Σας υπόσχομαι πως αξίζει να τις φτιάξετε!
Τραγανές Ψητές Πατάτες με Αρωματικά και Σκόρδο
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
- ○ 4 πατάτες μετρίου μεγέθους
- ○ 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- ○ 2 κ.σ. βούτυρο
- ○ 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ○ 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
- ○ 2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
- ○ 2 σκελίδες σκόρδο
- ○ αλάτι
ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 1,5 λίτρο νερό να βράζει. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και μπόλικο αλάτι.
Στο μεταξύ πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, μαζί με τη φλούδα τους, και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τις προσθέτουμε στο νερό που βράζει.
Παράλληλα σε ένα μικρό σκεύος προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο και τα αρωματικά. (σκόρδο, δεντρολίβανο και ρίγανη). Τοποθετούμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει το σκόρδο και τα αρωματικά βότανα να βγάλουν το άρωμά τους. Στραγγίζουμε το αρωματικό μας λάδι με σουρωτήρι.
Μετά από περίπου 10 λεπτά (οι χρόνοι εξαρτώνται και από την πατάτα), όταν έχει μαλακώσει το κέντρο τους αλλά δεν είναι ακόμη τελείως βρασμένες, αφαιρούμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε τις πατάτες σε σουρωτήρι.
Ανακινούμε τις πατάτες μέσα στο σουρωτήρι για λίγη ώρα ώστε η επιφάνειά τους να γίνει ακανόνιστη. Αυτή είναι και η ιδιότητα που τους προσδίδει ο βρασμός σε αλκαλικό νερό. Κάνει τα κύτταρά τους να αποσυντίθενται και έτσι δημιουργείται αυτή η ανώμαλη επιφάνειά που θα δώσει τελικά στις πατάτες μας αυτή την τόσο τραγανή κρούστα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα. Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τις περιχύνουμε με το αρωματικό λάδι, προσθέτουμε αλάτι και τοποθετούμε στο φούρνο.
Ενδιάμεσα ανακατεύουμε τις πατάτες, ώστε να ψηθούν απ’ όλες τις πλευρές. Μόλις ροδίσουν, αφαιρούμε από το φούρνο και απολαμβάνουμε!