Δεν θα σας κρύψω ότι ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα αυτή τη συνταγή… Γενικά στο σπίτι μας αρέσουν πολύ οι γίγαντες στο φούρνο, και τους φτιάχνουμε σε διάφορες παραλλαγές, ωστόσο η συνταγή αυτή μου φάνηκε αρκετά πρωτότυπη και ταυτόχρονα υγιεινή και πεντανόστιμη! Η μυρωδιά τους κατά το ψήσιμο δε σας κρύβω ότι μου έσπασε τη μύτη… Το σπανάκι βοήθησε στο να μείνουν τα όσπρια αρκετά ζουμερά και σε συνδυασμό με τη λιωμένη φέτα, το αποτέλεσμα ήταν ανεπανάληπτο! Τώρα θα μου πείτε, καλά όσπρια είναι πως κάνεις έτσι; Και όμως έχω να δηλώσω ότι οποιοδήποτε φαγητό αν είναι καλομαγειρεμένο και νόστιμο, αξίζει επίσης τον έπαινο και τον ενθουσιασμό μου! Λοιπόν ας αφήσουμε τα λόγια και πιάστε γρήγορα τις κατσαρόλες!
Γίγαντες στο Φούρνο με Σπανάκι και Φέτα
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
- ○ 500 γρ. φασόλια γίγαντες
- ○ 500 γρ. σπανάκι
- ○ 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
- ○ 2 σκελίδες σκόρδο
- ○ 2 καρότα
- ○ 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
- ○ 1-2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- ○ 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ○ 250 γρ. φέτα
- ○ αλάτι, πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
Μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό για 24 ώρες πριν τα μαγειρέψουμε.
Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα τοποθετούμε σε χύτρα ταχύτητας, μαζί με το ένα κρεμμύδι και τα καρότα ψιλοκομμένα, το χυμό τομάτας, το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, δύο σκελίδες σκόρδο ολόκληρες τα μπαχαρικά , και 2-3 ποτήρια νερό.
Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της χύτρας για περίπου 40-60 λεπτά ανάλογα με τη χύτρα σας.
Αν τα φασόλια είναι αρκετά ζουμερά συνεχίζουμε το βρασμό τους σε δυνατή φωτιά και με ανοικτό το καπάκι της χύτρας μέχρι να μείνουν με μια μικρή ποσότητα υγρών.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Σε μια δεύτερη κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το δεύτερο κρεμμύδι αφού το έχουμε ψιλοκόψει. Έπειτα προσθέτουμε και το σπανάκι λίγο λίγο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα ταψάκι μεταφέρουμε τη μισή ποσότητα από τους γίγαντες. Στην επιφάνειά τους απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το σπανάκι και τη μισή ποσότητα της θρυμματισμένης φέτας. Κάνουμε άλλη μία στρώση με τα υλικά αυτά κατά τον ίδιο τρόπο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα μέχρι να σωθούν τα υγρά και να ροδίσει η επιφάνεια τους.