Πριν μερικές ημέρες μπήκαμε και επίσημα στο φθινόπωρο! Ίσως για πολλούς την πιο καταθλιπτική εποχή του έτους, που ωστόσο, αν το καλοσκεφτούμε έχει κι αυτή τη χάρη της… Η φύση γεμίζει με χιλιάδες αποχρώσεις μεταξύ του κίτρινου, του κόκκινου και του καφέ, οι πρώτες βροχές ποτίζουν τη γη κι το άρωμα του βρεγμένου χώματος πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα! Τα γήινα αυτά αρώματα του φθινοπώρου ενέπνευσαν και τη σημερινή μας συνταγή! Ριζότο με μανιτάρια πoρτομπέλο και πορτσίνι, σκέτο ποίημα! απολαύστε το παρέα με φίλους και ένα – ή και περισσότερα- ποτηράκι λευκό κρασί και μπείτε κι εσείς στο πνεύμα του φθινοπώρου! Δεν είναι και τόσο άσχημα τελικά ε; Τι λέτε;
Φθινοπωρινό Ριζότο Μανιταριών
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
- ○ 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ○ 80 γρ. ελαιόλαδο
- ○ 40 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι + 100 ml χλιαρό νερό
- ○ 500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
- ○ 400 γρ. ρύζι arborio
- ○ 200ml λευκό κρασί
- ○ 60 γρ. βούτυρο αγελάδας
- ○ 1,5- 2 lt ζεστό νερό
- ○ 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- ○ 2 καρότα
- ○ 1 πράσο
- ○ αλάτι, πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
Τοποθετούμε τα αποξηραμένα πορτσίνι σε 100 ml χλιαρό νερό για να ενυδατωθούν. Ταυτόχρονα κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια πορτομπέλο, τα καρότα σε πολύ ψιλό καρέ, ψιλοκόβουμε το πράσο και το κρεμμύδι.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τοποθετούμε τα 2/3 της ποσότητας του ελαιολάδου και λίγα λίγα σοτάρουμε τα μανιτάρια πορτομπέλο σε δυνατή φωτιά. Κρατάμε και μερικές πιο χοντρές φέτες, τις οποίες σοτάρουμε και τις χρησιμοποιούμε για ντεκόρ.
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε 2 λίτρα νερό, το βάζουμε να ζεσταθεί και το διατηρούμε ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια της ετοιμασίας του ριζότο.
Σε μία δεύτερη κατσαρόλα, τοποθετούμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, μετά από 1-2 λεπτά προσθέτουμε και το πράσο. Μετά από άλλα δύο λεπτά προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για λίγο κι αυτό ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα προσθέτουμε τα ενυδατωμένα πορτσίνι μαζί με το νερό στο οποίο μούλιασαν.
Κατόπιν. με μία βαθιά κουτάλα προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλύπτει το ρύζι μας και περιμένουμε να εξατμιστεί όλο πριν προσθέσουμε ξανά νερό.
Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε και τα σοταρισμένα μανιτάρια πορτομπέλο. Συνεχίζουμε κατ’ αυτό τον τρόπο σε μέτρια θερμοκρασία το βρασμό, προσθέτοντας λίγο λίγο το ζεστό νερό.
Μόλις το ρύζι μας είναι έτοιμο, δηλαδή είμαι μαλακό εξωτερικά αλλά κρατάει στο δόντι, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο παγωμένο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί και να χυλώσει.
Αφήνουμε να σταθεί για 1-2 λεπτά και σερβίρουμε.
Το ριζότο είναι ένα πιάτο που καταναλώνεται αμέσως μετά την παρασκευή του, γι’ αυτό ετοιμάστε το την τελευταία στιγμή!
4 Σχόλια
Αγαπώ το ριζότο μανιταριών αλλά δεν βάζω καρότα και πράσο! Ευκαιρία να το δοκιμάσω και έτσι! Μιαμ μιαμ!
Και ποιος δεν λατρεύει το ριζότο μανιταριών; Ειδικά το φθινόπωρο, ταιριάζει τέλεια!!! Ευχαριστώ για το σχόλιο!!!
Πολύ αγαπημένο πιάτο το ριζότο!! Θα δοκιμάσω τη συνταγή μέσα στην εβδομάδα!! 🙂 xo
Ευχαριστώ πολύ Μαριάνθη!!! Η συνταγή βγαίνει super! Δοκίμασε την! ❤️❤️❤️❤️