Ένα από τα πιο ξακουστά, ανάλαφρα και νόστιμα επιδόρπια, το Μιλφέιγ, δεν αποτελεί τυχαία μία από τις συνηθέστερες επιλογές μας, για να κλείσουμε ευχάριστα ένα γεύμα! Χίλιες στρώσεις τραγανής σφολιάτας, συνοδεύονται από μια αέρινη, βελούδινη κρέμα πατισερί με άρωμα λεμονιού και βανίλιας, και χιονίζονται γενναιόδωρα με μπόλικη άχνη ζάχαρη! Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι ιδανικότερο για να συμπληρώσετε ένα πλούσιο μενού; Μοναδικός περιορισμός: καταναλώνεται άμεσα μετά την παρασκευή του!
Μιλφέιγ με Άρωμα Βανίλιας και Λεμονιού
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
- ○ 1 λίτρο γάλα πλήρες
- ○ 100 γρ. νισεστέ
- ○ 6 κρόκους αυγών
- ○ 270 γρ. ζάχαρη κρυσταλική
- ○ 2 καψουλάκια βανιλίνη
- ○ ξύσμα από 1 λεμόνι
- ○ 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδας
- ○ 250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- ○ 1 συσκευασία σφολιάτας
- ○ άχνη ζάχαρη
ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 750 ml γάλα, τη μισή ποσότητα της ζάχαρης, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και τα ζεσταίνουμε χωρίς όμως να τα αφήσουμε να βράσουν.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τους κρόκους μαζί με την υπόλοιπη ποσότητα από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα χειρός μέχρι να ασπρίσουν ελαφρώς οι κρόκοι.
Έπειτα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών τα 250 ml γάλα που κρατήσαμε στην άκρη και το νισεστέ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Μόλις το γάλα ζεσταθεί αλλά πριν ακόμα βράσει το αποσύρουμε από τη φωτιά και σιγά σιγά το ρίχνουμε στο μπολ με τα αυγά και το νισεστέ, ανακατεύοντας παράλληλα με γρήγορες κινήσεις.
Μεταφέρουμε πάλι το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις είναι έτοιμη προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται πλήρως με την επιφάνεια της κρέμας και αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.
Μετά από αρκετές ώρες και εφόσον η κρέμα πατισερί έχει κρυώσει, χτυπάμε με τη βοήθεια ενός μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να έρθει σε παχύρρευστη μορφή.
έπειτα χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα πατισερί για να αφρατέψει καθώς θα έχει σφίξει. Έπειτα με μία σπάτουλα σιλικόνης, και με απαλές κινήσεις ενώνουμε την κρέμα πατισερί με την άγλυκη σαντιγί.
Κόβουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας σε 12 κομμάτια, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί, κάνουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού πολλές τρύπες στη σφολιάτα για να μην φουσκώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Ψήνουμε στους 200ºC στον αέρα μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν πολύ καλά πριν περάσουμε στη συναρμολόγηση του μιλφέιγ.
Για τη συναρμολόγηση του γλυκού, αρχικά τοποθετούμε σε μία πιατέλα μία μικρή ποσότητα κρέμας για να σταθεροποιήσουμε πάνω σε αυτή τα κομμάτια της σφολιάτας. Έπειτα τοποθετούμε 6 κομμάτια σφολιάτας, μία στρώση κρέμας, και συνεχίζουμε κατ΄αυτόν τον τρόπο. για τρεις στρώσεις.
Τα τελευταία κομμάτια σφολιάτας τα θρυμματίζουμε στη κορυφή του γλυκού και έπειτα πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη!
2 Σχόλια
Μιλφέιγ και λεμόνι; Ακούγεται απίστευτος συνδυασμός! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή! Γεια στα χέρια σου!
Είναι μαγικός ο συνδυασμός του λεμονιού με τη βανίλια!!! Σου προτείνω ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσεις!!! Ευχαριστώ για το σχόλιο σου!!!