Όχι δεν είναι τούρτα… Ή καλύτερα δεν είναι μια γλυκιά τούρτα…. Άκρως καλοκαιρινό και δροσιστικό, το αλμυρό cheese cake αποτελεί μια παραλλαγή του γνωστού μας ντάκου, λιγάκι πιο εντυπωσιακή και ιδιαίτερη. Βάση από κρητική κριθαροκουλούρα, κρέμα από κατίκι Δομοκού και φέτα και καραμελωμένα αρωματικά τοματίνια στην κορυφή! Φτιάξτε το για να συνοδεύσετε ένα κρασάκι παρέα με φίλους, ή ακόμη και σε ένα επίσημο τραπέζι. Είναι εύκολο, γρήγορο, ανάλαφρο και εντυπωσιακό! Πληροί δηλαδή όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για ένα καλοκαιρινό πιάτο! Δεν μένει παρά να το δοκιμάσετε!
Αλμυρό Cheese Cake
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
- ○ 4 κρίθινα παξιμάδια
- ○ 1 συσκευασία κατίκι Δομοκού
- ○ 200 γρ φέτα
- ○ 20-30 τοματίνια
- ○ 2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
- ○ 1 κ.σ. μέλι
- ○ φρέσκος βασιλικός
- ○ 2-3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
- ○ 1 σκελίδα σκόρδο
- ○ 10-12 κ.σ. ελαιόλαδο
- ○ 4 κ.σ.ξύδι βαλσάμικο
- ○ 1 κ.σ. κάπαρη
- ○ αλάτι, πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
Με τη βοήθεια ενός μπλέντερ θρυμματίζουμε τα παξιμάδια, τα αναμειγνύουμε με 10-12 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 2-3 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο ώστε να πάρουν τη μορφή της βρεγμένης άμμου. Απλώνουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο και το πιέζουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
Τοποθετούμε στο μπλέντερ τη φέτα και το κατίκι και τα ενοποιούμε σε μια ενιαία κρέμα. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση από παξιμάδι που έχουμε φτιάξει. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Πλένουμε τα τοματίνια και τα κόβουμε σε κομμάτια. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, τοποθετούμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, μια σκελίδα σκόρδο, φρέσκο βασιλικό και 1-2 κλωναράκια ρίγανης. Προσθέτουμε τη καστανή ζάχαρη και μόλις αρχίσει να καραμελώνει προσθέτουμε τα τοματίναι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να μαγειρευτούν ελαφρώς μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
έπειτα προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο και μια κουταλιά μέλι και αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσουν τα τοματίνια. Μόλις κρυώσουν, τα τοποθετούμε επάνω στη στρώση από την κρέμα.
ξεπλένουμε πολύ καλά τη κάπαρη και την τοποθετούμε πάνω στα καραμελωμένα τοματίνια. Τέλος, προσθέτουμε μερικά φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού και ρίγανης.