Κοντεύουμε στην Καθαρά Δευτέρα, η ημέρα αυτή σηματοδοτεί τη λήξη των αποκριών και την αρχή της Σαρακοστής, και ήθιστε να το γλεντάμε -όχι που θα μας ξέφευγε-, καταναλώνοντας πλήθος σαρακοστιανών εδεσμάτων! Θαλασσινά, ταραμάς, χαλβάς, και κάθε λογής αλμυρή και γλυκιά λιχουδιά, δίνουν και παίρνουν στο σαρακοστιανό τραπέζι! Πρωταγωνιστής ωστόσο για την ημέρα αυτή, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την παραδοσιακή λαγάνα! Κάθε χρόνο, απ΄όταν άρχισα να μένω με τον σύζυγό μου, οι δύο μαμάδες συνήθιζαν να κάνουν την εμφάνισή τους, το πρωί της συγκεκριμένης ημέρας κρατώντας από μια λαγάνα! Η συνήθεια αυτή έγινε κάτι σαν παράδοση στην οικογένειά μας, καταλήγοντας να βρισκόμαστε με δύο λαγάνες τεραστίων διαστάσεων -οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μας κακόπεφταν τολμώ να πω-, και σκασμένοι ήδη από το φαΐ στο μεσημεριανό τραπέζι! Φέτος,είπα κι εγώ να δοκιμάσω να φτιάξω τη δική μου λαγάνα, έκανα λοιπόν τις δοκιμές μου, και σας την παρουσιάζω! Τραγανή, ελαφρώς γλυκιά και μυρωδάτη! Δοκιμάστε τη!
Λαγάνα
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
- ○ 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ○ 100+ 320 γρ. χλιαρό νερό
- ○ 16 γρ. ξηρή μαγιά (2 φακελάκια)
- ○ 2 κ.γ. αλάτι
- ○ 4 κ.σ. ζάχαρη
- ○ 1 κ.γ. μέλι διαλυμένο σε λίγο νερό
- ○ 1 φακελάκι μαχλέπι
- ○ 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ○ σουσάμι για το πασπάλισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε ένα μπολ, προσθέτουμε 100ml χλιαρό νερό, σ’ αυτό διαλύουμε την μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 60°C και μόλις πιάσει τη θερμοκρασία τον σβήνουμε.
Μόλις η μαγιά μας φουσκώσει, τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τη μαγιά, το μαχλέπι και 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Σε 320ml χλιαρό νερό, διαλύουμε το αλάτι, και το προσθέτουμε κ αυτό στον κάδο του μίξερ.
Ζυμώνουμε με το γάντζο για 10 λεπτά περίπου, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και έπειτα δυναμώνουμε.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα καθαρό μπολ και μεταφέρουμε μέσα το ζυμάρι μας. Θα είναι αρκετά μαλακό αλλά μη σας φοβίζει αυτό. Λαδώστε λιγάκι τα χέρια σας ώστε να μην κολλάει το ζυμάρι, και μεταφέρετέ το στο καθαρό μπολ. Ρίξτε λίγο ακόμη αλεύρι από πάνω και καλύψτε το μπολ με μεμβράνη.
Τοποθετείστε το μπολ με το ζυμάρι στον ζεστό φούρνο και αφήστε το για 30-40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Λαδώστε 2 ταψιά στα οποία θα ψήσετε τις λαγάνες.
Λαδώστε ξανά τα χέρια σας, ξεφουσκώστε τη ζύμη και χωρίστε τη σε 2 ίσα τμήματα. Μεταφέρετε το κάθε τμήμα σε ένα ταψί και με τα χέρια σας πατήστε το ζυμάρι, ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το γνωστό σχήμα της λαγάνας.
Διαλύστε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι σε λίγο χλιαρό νερό και αλείψτε με αυτό τις λαγάνες. Πασπαλίστε με σουσάμι και πιέστε με τα δάχτυλά σας για να δημιουργηθούν οι γνωστές λακκουβίτσες στην επιφάνειά της.
Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στη μεσαία σχάρα για 10-15 λεπτά.