Καλοκαιράκι έχουμε, και επιβάλλεται η κατανάλωση πιο ελαφριών γευμάτων, όχι μόνο για να διατηρούμαστε σε φόρμα, αλλά και για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας, ο οποίος μάχεται τις υψηλές θερμοκρασίες στην προσπάθειά του να μας διατηρήσει δροσερούς! Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή, που συνδυάζει φρέσκο ψαράκι, και μια ελαφριά πατατοσαλάτα με ποικιλία φρέσκων μυρωδικών από τον κήπο, και ανάλαφρη βινεγκρέτ αντί για μαγιονέζα! Θα ξετρελαθείτε!
Φιλέτα Τσιπούρας με Ζεστή, Αρωματική Πατατοσαλάτα
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
- ○ 2 μέτριες τσιπούρες
- ○ 3 μέτριες πατάτες
- ○ 2 κ.σ. μουστάρδα
- ○ 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- ○ 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ○ 1 σκελίδα σκόρδο
- ○ 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
- ○ δυόσμο ψιλοκομμένο
- ○ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ○ φρέσκια ρίγανη
- ○ 1 αυγό για τη γέμιση
- ○ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ○ σουσάμι, μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ
Αρχικά, ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τις τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό. (είναι σημαντικό να βάλουμε κρύο νερό για να βράσουν οι πατάτες σωστά. Δεν πρέπει να βάλουμε ζεστό νερό για να επισπεύσουμε το βρασμό, γιατί έτσι οι πατάτες μας ενδέχεται να μην βράσουν σωστά). μόλισ ξεκινήσει ο βρασμός, προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Ταυτόχρονα πλένουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια, και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού βγάζουμε δύο φιλέτα από την κάθε τσιπούρα.
Βγάζουμε τυχόν αγκαθάκια από τα φιλέτα, και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, τοποθετούμε λίγο ελαιόλαδο, 1-2 κλωναράκια δεντρολίβανο και μια σκελίδα σκόρδου ή λίγο σκορδόλαδο.
Μόλις ζεσταθεί πολύ καλά το τηγάνι τοποθετούμε μέσα το ψάρι με το δέρμα του να ακουμπα στο τηγάνι και πιέζουμε τα φιλέττα με μία σπάτουλα για να μην πάρουν κλίση, λόγω του ότι το δέρμα του ψαριού σιρρικνώνεται με το ψήσιμο.
Μετά από ένα λεπτό, μόλις έχει ψηθεί από τη μία πλευρά, γυρίζουμε το ψάρι να ψηθεί και από την άλλη.
Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά. προσέχουμε να μην ψήσουμε πολύ το ψάρι μας, για να μείνει ζουμερό.
Προχωράμε με την ετοιμασία της βινεγκρέτ, τοποθετώντας σε ένα μπολ τη μουστάρδα, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
προσθέτουμε το λεμόνι και έπειτα σιγά σιγά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας ταυτόχρονα, μέχρι να πάρουμε νια ενιαία, παχύρρευστη σάλτσα.
Μόλις οι πατάτες βράσουν, τις στραγγίζουμε, και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι πιπέτι και ψιλοκομμένα μυρωδικά. Έπειτα προσθέτουμε τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε καλά όσο ακόμη οι πατάτες είναι ζεστές για να ρουφίξουν τη σάλτσα.
Κρατάμε ένα μέρος από τη βινεγκρέτ για να τη σερβίρουμε πάνω στο ψάρι.