Η εβδομάδα της Τυρινής κατέφθασε, και παραδοσιακά είθισται να φτιάχνουμε πίτες. Ποια άλλη πίτα θα μπορούσα λοιπόν να σας παρουσιάσω αυτή την εβδομάδα εκτός από την σπανακοτυρόπιτα. Αρωματική, γευστική, τυρένια, τραγανή, ζουμερή, αποτελεί καλή επιλογή για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, κολατσιό… Θα μπορούσα για ώρες, όπως καταλαβαίνετε, να την εκθειάζω, μιας και αποτελεί την δική μου αγαπημένη! Για να μην τα πολυλογώ, απλά δοκιμάστε τη!
Χωριάτικη Σπανακοτυρόπιτα
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση
- ○ 750 γρ. σπανάκι φρέσκο
- ○ 600 γρ. φέτα
- ○ 2 πράσα
- ○ 2 κρεμμύδια
- ○ 2 αυγά
- ○ 1/2 ματσάκι άνηθο
- ○ 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- ○ 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- ○ 1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι
- ○ 1 χούφτα τραχανά γλυκό
- ○ 200 γρ. γιαούρτι
Για το φύλλο
- ○ 5,5 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ○ 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- ○ 1 κουταλιά σούπας ξύδι
- ○ 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- ○ 1 κουταλάκι γλυκού baking powder
- ○ 2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
- ○ 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
- ○ 3/4 φλιτζάνια τσαγιού φυτίνη λιωμένη
- ○ νισεστέ (για το άνοιγμα των φύλλων)
ΟΔΗΓΙΕΣ
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα σπανάκια σε χοντρά κομμάτια. Έπειτα τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα και τον άνηθο. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια, μαζί με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο νεράκι και τα αχνίζουμε. Μόλις αυτά μαλακώσουν αρκετά, προσθέτουμε και τα σπανάκια και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Τέλος προσθέτουμε τον άνηθο και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά, τα τραχανά, το πιπέρι και τη μισή ποσότητα του τυριού και ανακατεύουμε.
Φτιάχνουμε το χωριάτικο φύλλο για την πίτα, σύμφωνα με τη συνταγή που θα βρείτε εδώ: φύλλο για πίτα. Αφού στρώσουμε στο μεγάλο ταψί του φούρνου το κάτω φύλλο, απλώνουμε πάνω σε αυτό όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε τη γέμιση της πίτας. Τοποθετούμε πάνω στη γέμιση την υπόλοιπη μισή ποσότητα του τυριού, κομμένου σε χοντρά κομμάτια. Καλύπτουμε με το επάνω φύλλο.
Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα. Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και λαδώνουμε την επιφάνεια της. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για μία ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει. Στο ενδιάμεσο του χρόνου ψησίματος, αλείφουμε ακόμη μία φορά την πίτα με λάδι.