Ένα από τα προσωπικά αγαπημένα μου αποθέματα για το χειμώνα, αναμφίβολα αποτελεί η μαρμελάδα τομάτας! Προς το τέλος του καλοκαιριού λοιπόν που οι τομάτες είναι ώριμες και οικονομικές, παρασκευάζω τη συγκεκριμένη μαρμελάδα. Γλυκιά και πικάντικη, αφού προσθέτω μέσα μερικές από τις λατρεμένες μου πιπεριές καγιέν που φυτεύουμε κάθε χρόνο για την παρασκευή καυτερής sauce (τύπου tabasco) και μπόλικη τριμμένη πιπερόριζα. Μην πάει ο νους σας πως σερβίρω την συγκεκριμένη μαρμελάδα με φρέσκο ψωμάκι και ζεστό καφέ… όχι! Τη σερβίρω πλάι σε πικάντικα αλλαντικά και τυριά σε ένα πλατό που θα ετοιμάσω για να συνοδεύσει το κρασί μας, μέσα σε σάντουιτς ή επάνω σε τηγανιτή φέτα με φύλλο κρούστας! Ακόμη κι αν δεν την κάνετε πικάντικη, συνεχίζει να έχει πολύ ενδιαφέρον! Δοκιμάστε τη!
Πικάντικη Μαρμελάδα Τομάτας
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
- ○ 1000 γρ. ώριμες τομάτες
- ○ 400 γρ. ζάχαρη
- ○ 1-2 πιπεριές καγιέν
- ○ 80 γρ. ρίζα τζίντζερ
- ○ 2 σκελίδες σκόρδο
- ○ 5-6 κόκκους μπαχάρι
- ○ 1 κ.γ. αλάτι
- ○ 200 ml ξύδι
ΟΔΗΓΙΕΣ
Πλένουμε πολύ καλά τις τομάτες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και πολτοποιούμε τα 700 γραμμάρια από αυτές ενώ τις υπόλοιπες τις κόβουμε σε κυβάκια.
Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τον πολτό και τα κυβάκια της τομάτας, τη ζάχαρη, δύο σκελίδες σκόρδο ολόκληρες για να μπορέσουμε να τις αφαιρέσουμε μετά, το μπαχάρι, το αλάτι, τις πιπεριές καγιέν κι αυτές ολόκληρες και το τζίντζερ τριμμένο.
Ξεκινάμε την παρασκευή της μαρμελάδας μας, σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει ο βρασμός και έπειτα χαμηλώνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας, ανακατεύοντας τη και ελέγχοντάς τη τακτικά.
Για να ελέγξουμε αν η μαρμελάδα έχει πήξει όσο θα θέλαμε, βγάζουμε μία κουταλιά σε ένα πιάτο και περιμένουμε να κρυώσει. Αν έχει πήξει όσο θα θέλαμε, προσθέτουμε και το ξύδι και βράζουμε για λίγη ώρα ακόμα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ελέγχου. Όταν είμαστε βέβαιοι πως έχει πήξει αρκετά και είναι έτοιμη, αφαιρούμε το σκόρδο, το μπαχάρι και τις πιπεριές και μεταφέρουμε τη μαρμελάδα,όπως είναι καυτή, σε καθαρό βάζο.
Αναποδογυρίζουμε το βάζο και αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα για να δημιουργηθεί κενό αέρος.
Φυλάξτε τη στο ψυγείο.