Αγαπημένη σε όλες τις εκδοχές της, αλμυρή ή γλυκιά, η πίτα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής κουζίνας. Συναντάται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, και σε χίλιες δυο διαφορετικές παραλλαγές. Δύο είναι τα βασικά συστατικά για μια τέλεια πίτα! Πρώτον η τέλεια γέμιση, και δεύτερον το τέλειο φύλλο! Να λιώνει στο στόμα, και παράλληλα να είναι τραγανό μέχρι να φαγωθεί και το τελευταίο κομμάτι! Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο για φοβερές πίτες!
Φύλλο για Πίτα
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
- ○ 5,5 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ○ 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- ○ 1 κουταλιά σούπας ξύδι
- ○ 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- ○ 1 κουταλάκι γλυκού baking powder
- ○ 2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
- ○ 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
- ○ 3/4 φλιτζάνια τσαγιού φυτίνη λιωμένη
- ○ νισεστέ (για το άνοιγμα των φύλλων)
ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το νερό, τις 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το αλάτι, το ξύδι και το baking powder και ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη η οποία δεν θα κολλάει στα χέρια. Έπειτα χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε δύο ίσα μέρη.
Παίρνουμε το ένα μέρος της ζύμης, απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας μία ποσότητα νισεστέ, ώστε να μην κολλήσει η ζύμη μας καθώς και στο επάνω μέρος της ζύμης, και χρησιμοποιώντας έναν πλάστη αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νισεστέ.
Σε ένα κατσαρολάκι αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με την φυτίνη και ζεσταίνουμε ώστε να λιώσει η φυτίνη και να ενωθεί με το ελαιόλαδο. Αφού το φύλλο μας γίνει όσο το μέγεθος του ταψιού στο οποίο θα ψήσουμε την πίτα μας, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου με το μείγμα της φυτίνης και του λαδιού.
Έπειτα διπλώνουμε το φύλλο μας, όπως δείχνει η φωτογραφία, και αλείφουμε ξανά με τη λιπαρή ουσία.
Συνεχίζουμε να διπλώνουμε τη ζύμη και να αλείφουμε με το μείγμα φυτίνης-λαδιού άλλη μία φορά. Την τελευταία φορά που διπλώνουμε, δεν αλείφουμε με λάδι. Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε ένα πιάτο, στου οποίου την επιφάνεια έχουμε απλώσει λίγο νισεστέ. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για το δεύτερο μέρος της ζύμης. Καλύπτουμε τα δύο μέρη της ζύμης με λίγο νισεστέ και μεμβράνη, και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, για να παγώσει η λιπαρή ουσία.
Σε επιφάνεια καλυμμένη με νισεστέ, τοποθετούμε τη ζύμη, παγωμένη από το ψυγείο και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το φύλο σε μέγεθος ελαφρώς μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού στο οποίο θα ψήσουμε την πίτα μας. Τυλίγουμε το φύλλο στον πλάστη και το μεταφέρουμε σε ταψί, το οποίο προηγουμένως έχουμε καλύψει με ελαιόλαδο.
Καλύπτουμε το πρώτο φύλλο με τη γέμιση, και έπειτα με το επόμενο φύλλο. Τυλίγουμε σε κόθρο τη ζύμη που περισσεύει γύρω από την πίτα. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με το μείγμα φυτίνης -λαδιού, και χαράζουμε σε κομμάτια.