Οι Κυριακές, περισσότερο από όλες τις μέρες, είναι αφιερωμένες στις λιχουδιές! Ένα πιο νόστιμο και περίπλοκο φαγητό, λίγο κρασάκι, ένα νόστιμο γλυκό, σίγουρα ταιριάζουν σε ένα κυριακάτικο τραπέζι! Αφενός υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την προετοιμασία ενός πιο ιδιαίτερου μενού, και αφετέρου, αυτή τη μέρα συνήθως συγκεντρώνονται όλα τα μέλη της οικογένειας γύρω από το τραπέζι και απολαμβάνουν όλοι μαζί το γεύμα τους, πράγμα που κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης εβδομάδας μπορεί να μη συμβαίνει λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων και του διαφορετικού ωραρίου που έχει ο καθένας. Το προφιτερόλ, είναι ένα γλυκό το οποίο χρειάζεται μια παραπάνω προετοιμασία, γι’ αυτό κι εγώ σας προτείνω να το φτιάξετε Κυριακή! Εύκολο δε το λες, αν μπείτε όμως στη διαδικασία να το φτιάξετε, το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας αποζημιώσει!
Προφιτερόλ
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα λευκής και μαύρης σοκολάτας
- ○ 1 αυγό
- ○ 1 φλιτζάνι τσαγιού νισεστέ
- ○ 750 γρ. γάλα
- ○ 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- ○ 200 γρ μαύρη σοκολάτα
- ○ 100 γρ λευκή σοκολάτα
- ○ 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- ○ 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Για το κροκάν φουντουκιού
- ○ 100 γρ. φουντούκια
- ○ 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για τη σαντιγί
- ○ 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- ○ 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- ○ 1 καψουλάκι βανίλια
Για τα σου
- ○ 75 γρ. γάλα
- ○ 50 γρ. νερό
- ○ 40 γρ. βούτυρο
- ○ 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- ○ 1/2 κ.γ. αλάτι
- ○ 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ○ 120 γρ. αυγά (περίπου 3 μεσαία αυγά)
ΟΔΗΓΙΕΣ
Ξεκινάμε την παρασκευή του προφιτερόλ από τα σου. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος, τοποθετούμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο και τα θερμαίνουμε μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να πάρουμε μία σφιχτή ζύμη.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για μερικά λεπτά με το γάντζο μέχρι να κρυώσει. Τα αυγά τα σπάμε σε ένα μπολ και τα ζυγίζουμε. Αν η ποσότητα σε γραμμάρια είναι μεγαλύτερη, τα χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός ώστε να ενοποιηθούν και αφαιρούμε ένα μέρος από την ποσότητα τους. Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα των αυγών, χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ. Αφού απορροφηθούν όλα τα αυγά, το αποτέλεσμα θα είναι μια ζύμη, λεία και αφράτη.
Στρώσουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τοποθετούμε τη ζύμη σε κορνέ ζαχαροπλαστικής, και με την ίσια μύτη κάνουμε σφαιρίδια μεγέθους ενός με δύο εκατοστών. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 20 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, χωρίς να ανοίξουμε καθόλου το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος γιατί τότε τα σου θα ξεφουσκώσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 2-3 ώρες προτού τα χρησιμοποιήσουμε.
Για την παρασκευή του κροκάν, τοποθετούμε σε αντικολλητικό σκεύος τα φουντούκια και τα αφήνουμε να ψηθούν ελαφρά σε μέτρια θερμοκρασία. Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει και να γίνει καραμέλα.αν χρειαστεί ανακινούμε ελαφρώς για να λιώσει η ζάχαρη ομοιόμορφα. Η θερμοκρασία είναι πάντα μέτρια, στο 6-7 γιατί σε υψηλές θερμοκρασίες η καραμέλα καίγεται γρήγορα και είναι δύσκολο να την ελέγξουμε.
Μεταφέρουμε σε αντικολλητικό χαρτί το οποίο πρώτα έχουμε αλείψει με λίγο λάδι και αφήνουμε τα φουντούκια να κρυώσουν.Μόλις έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και σκληρύνει η καραμέλα, αλέθουμε στο μπλέντερ.
Ξεκινάμε να ετοιμάσουμε τις κρέμες της λευκής και της μαύρης σοκολάτας μαζί. Κόβουμε τη μαύρη σοκολάτα σε κομμάτια και την τοποθετούμε σε ένα μπολ. Κάνουμε το ίδιο και με τη λευκή σοκολάτα και την τοποθετούμε κι αυτή σε ένα δεύτερο μπολ.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 500 γρ. από το γάλα μαζί με τις 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και τη βανίλια., ενώ τα υπόλοιπα 250 γρ. τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα δοχείο ανακατεύουμε το νισεστέ με το αυγό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις το γάλα ζεσταθεί αρκετά παίρνουμε μία μικρή ποσότητα και τη ρίχνουμε στο μείγμα αυγού- νισεστέ και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Έπειτα όλο μαζί, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα χειρός, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα της κρέμας στο μπολ με τη λευκή σοκολάτα, προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Στην υπόλοιπη ποσότητα της κρέμας, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα που είχαμε κρατήσει στην άκρη, τη μαύρη σοκολάτα και μία κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν θέλουμε προσθέτουμε και ένα σφηνάκι ουίσκι.
Σκεπάζουμε την επιφάνεια από τις κρέμες με μεμβράνη για να μην πιάσουν κρούστα και αφήνουμε να κρυώσουν.
Προχωράμε στην παρασκευή της σαντιγί, χτυπώντας με το μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Ξεκινάμε τη συναρμολόγηση του γλυκού γεμίζοντας τα σου με την κρέμα λευκής σοκολάτας, τα τοποθετούμε στο κάτω μέρος από το δοχείο, στο οποίο θα βάλουμε το προφιτερόλ, έπειτα προσθέτουμε κρέμα μαύρης σοκολάτας, σαντιγί, και κροκάν. Αν είναι μεγάλο το δοχείο, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Μπορούμε να σερβίρουμε σε ατομικά μπολάκια, ή να φτιάξουμε ένα μεγάλο οικογενειακό προφιτερόλ.