Χριστούγεννα χωρίς το μαγικό δίδυμο των γλυκών δεν γίνονται… Και για να είμαι ειλικρινής, τα μελομακάρονα είναι το γλυκό που εμένα προσωπικά μου φέρνει στο μυαλό όλη αυτή τη ζεστασιά των γιορτών! Με την πρώτη δαγκωνιά, σκάνε στο στόμα σου όλα τα μεθυστικά αρώματα του χειμώνα. Η κανέλα και το γαρύφαλλο, το πορτοκάλι, το κονιάκ και το μέλι…. Η συνταγή που σας προτείνω για φέτος δίνει μελομακάρονα τραγανά και μελωμένα, όχι όμως πάρα πολύ σιροπιασμένα. Προμηθευτείτε τα υλικά και φτιάξτε τα, όσο ακόμη προλαβαίνετε!
Μελομακάρονα
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
για το σιρόπι
- ○ 500 γρ. νερό
- ○ 400 γρ. καστανή ζάχαρη
- ○ 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ○ 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
- ○ 4 ξυλάκια κανέλας
- ○ 250 γρ. μέλι
για τα μελομακάρονα
- ○ 250 γρ. μαργαρίνη
- ○ 330 γρ. ελαιόλαδο
- ○ 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- ○ 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- ○ 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- ○ 1000 γρ. αλεύρι
- ○ 1 κ.γ. σόδα φαγητού
- ○ 3 κ.γ. κανέλα
- ○ 1 κ.γ. γαρύφαλλο
- ○ ξύσμα από δύο πορτοκάλια
- ○ 250 γρ. καρύδια
ΟΔΗΓΙΕΣ
Ξεκινάμε τη διαδικασία της παρασκευής των μελομακάρονων από το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα, τοποθετούμε την καστανή ζάχαρη, την κρυσταλλική ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας, ένα πορτοκάλι κομμένο στη μέση και το νερό και βάζουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Με το που θα αρχίσει ο βρασμός, μετράμε 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Έπειτα προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη το σιρόπι καθώς θέλουμε να είναι κρύο όταν θα σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα.
Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με το ελαιόλαδο, την άχνη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, τη σόδα φαγητού, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι, και έπειτα το προσθέτουμε στο μείγμα με τα υγρά και ζυμώνουμε γρήγορα με τα χέρια για 1-2 λεπτά. Προσοχή! Δεν δουλεύουμε πολύ τη ζύμη για τα μελομακάρονα γιατί βγάζει το λάδι της και τα μελομακάρονα γίνονται σκληρά.
Ζυγίζουμε μπαλάκια ζύμης των 30 ή 40 γραμμαρίων, ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε τα μελομακάρονα και τα πλάθουμε σε σχήμα οβάλ χωρίς να τα δουλεύουμε πολύ με τα χέρια και χωρίς να τα πιέζουμε πολύ γιατί απλώνουν και διογκώνονται με το ψήσιμο.
Τοποθετούμε σε ταψί, κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι στην επιφάνεια τους και ψήνουμε στους 170ºC στις αντιστάσεις πάνω κάτω, για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν αρκετά.
Βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε κατευθείαν στο κρύο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές για να σιροπιαστούν ομοιόμορφα.
Βγάζουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μελομακάρονα.