Το Πάσχα καταφθάνει και σιγά σιγά μπαίνουμε στη διαδικασία να ψάξουμε για διάφορες πασχαλινές συνταγές. Τις μέρες αυτές, έντονη κατάνυξη πλημμυρίζει την καρδιά μας, και το σπίτι μας μοσχοβολά μαχλέπι και μαστίχα γιατί Πάσχα χωρίς Τσουρέκια γίνεται; Ε δεν γίνεται! Σας δίνω εγώ την απάντηση, σας δίνω και τη συνταγή μου για υπέροχα, απόλυτα σοκολατένια τσουρεκάκια! Την ίδια συνταγή μπορείτε να ακολουθήσετε και για την παρασκευή απλών τσουρεκιών. Είναι εξίσου νόστιμα με τα σοκολατένια! Για να πω την αλήθεια, εγώ θέλω κι απ΄τα δυο!
Ξεκινάμε τη διαδικασία της παρασκευής των τσουρεκιών από τη μαγιά. Ζεσταίνουμε το νερό, σε θερμοκρασία 37-40 ºC δηλαδή, ίσα που να το αισθανόμαστε λιγάκι χλιαρό στο χέρι μας. Σε ένα μπολ τοποθετούμε το χλιαρό νερό και μέσα σε αυτό διαλύουμε τη μαγιά. Προσοχή! Τα χέρια μας πρέπει να είναι καθαρά γιατί η μαγιά είναι πολύ ευαίσθητη και δεν θέλουμε να πιάσει μικρόβια. Αφού διαλύσουμε τη μαγιά στο νερό, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για να ξεκινήσει η μαγιά τη ζύμωση. Σε ένα μπλέντερ τοποθετούμε τη μαστίχα Χίου με 1-2 κουταλιές ζάχαρη και την τρίβουμε. (χρησιμοποιούμε τη ζάχαρη για να αλεστεί πιο εύκολα και να μην κολλήσει στο μπλέντερ μας η μαστίχα). Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το λιώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε το γάλα κρύο, ώστε να ρίξει τη θερμοκρασία του βουτύρου και τα αρωματικά. (μαστίχα και μαχλέπι). Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά, τα οποία έχουμε από ώρα εκτός ψυγείου για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Έπειτα τα προσθέτουμε σιγά σιγά και ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα χειρός στο μείγμα του βουτύρου με το γάλα. Προσθέτουμε και τη μαγιά και ανακατεύουμε μια ακόμη φορά. Στον κάδο του πολυμίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα και τοποθετούμε εκεί το μείγμα που έχουμε φτιάξει με όλα τα υγρά υλικά. Με το εξάρτημα του γάντζου, ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 15 λεπτά ή ωσότου να ξεκολλάει το ζυμάρι εύκολα από τα τοιχώματα του μίξερ. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, βοηθάμε με μια σπάτουλα τη ζύμη να πάρει όλο το αλεύρι από τα τοιχώματα του μίξερ. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και με το χέρι, αλλά θα πάρει περισσότερη ώρα. Αφού το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, πασπαλίζουμε με αλεύρι μια βαθιά λεκάνη και το τοποθετούμε μέσα. Σκεπάζουμε πολύ καλά με μια πετσέτα ώστε να μην εισχωρεί από πουθενά αέρας στη ζύμη μας και αφήνουμε να φουσκώσει. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει από 2 ώρες μέχρι και 20 ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν έχει περίπου διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε τη ζυμώνουμε ακόμα μία φορά και τη ξεφουσκώνουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τρία ίσα μέρη. Παίρνουμε το ένα, που θα χρησιμοποιήσουμε και κρατάμε τα άλλα δύο σκεπασμένα για να μην έρχονται σε επαφή με τον αέρα. Για να κάνουμε τα γεμιστά τσουρέκια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ένα μεγάλο φύλλο. Αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε λίγο αλεύρι για να μας βοηθήσει να ανοίξουμε το φύλλο. Καλύπτουμε με μία στρώση από τη merenda με μαύρη σοκολάτα, και έπειτα τυλίγουμε τη ζύμη μας σε ρολό. Κόβουμε το ρολό κατά μήκος με ένα μαχαίρι και έχουμε δύο λωρίδες, τις οποίες πλέκουμε σε πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι μας σε ταψί και το αφήνουμε να φουσκώσει. Προχωράμε στην παρασκευή και των υπόλοιπων τσουρεκιών κατά τον ίδιο τρόπο. Για τα τσουρέκια δίχως γέμιση, χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο ή τρία ίσα μέρη και πλέκουμε το τσουρέκι. τοποθετούμε σε ταψί και αφήνουμε να φουσκώσει. Σε μία ώρα περίπου ή και λιγότερο, τα τσουρέκια θα έχουν διπλασιαστεί σε όγκο. Τα τσουρέκια δίχως γέμιση, τα αλείφουμε σε αυτή τη φάση με διάλυμα αυγού με νερό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι. Τα γεμιστά τσουρέκια τα ψήνουμε ως έχουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC μέχρι να ροδίσουν. Όσο τα τσουρέκια ψήνονται προχωράμε στην παρασκευή του σιροπιού. Τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε για 1-2 λεπτά. Μόλις τα γεμιστά τσουρέκια βγουν από το φούρνο, τα σιροπιάζουμε ελαφρά με ζεστό το σιρόπι. Δεν χρησιμοποιούμε όλη την ποσότητα του σιροπιού. Σιροπιάζουμε ελαφρά. Την επόμενη μέρα, που τα τσουρέκια θα έχουν κρυώσει καλά, μπορούμε να φτιάξουμε την επικάλυψη σοκολάτας. Ζεσταίνουμε το γάλα και λίγο πριν έρθει σε βρασμό κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την μαύρη σοκολάτα, την οποία έχουμε ψιλοκόψει. Ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μέχρι να πάρουμε ένα ενιαίο γλάσο. Αφήνουμε για μία ώρα να κρυώσει και να πήξει ελαφρώς. Έπειτα τοποθετούμε ένα ένα τα τσουρέκια σε μια σχάρα, κάτω από την οποία έχουμε βάλει ένα ταψί και περιχύνουμε το τσουρέκι με το γλάσο. Αφού το καλύψουμε καλά, αφήνουμε 2-3 λεπτά να φύγει η περιττή σοκολάτα και μεταφέρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με τριμμένο αμύγδαλο, χρωματιστή τρούφα, λευκή σοκολάτα ή ό,τι μας αρέσει. Την σοκολάτα που έχει πέσει στο ταψί τη μαζεύουμε στην κατσαρόλα και την ξαναχρησιμοποιούμε.Γεμιστά Τσουρέκια με Επικάλυψη Σοκολάτας
Εκτύπωση Συνταγής
ΥΛΙΚΑ
Για τα τσουρέκια
Για το σιρόπι
Για το γλάσο σοκολάτας
ΟΔΗΓΙΕΣ