Νόστιμο, πλούσιο, κυριακάτικο φαγάκι το κρασάτο κοτόπουλο, -προς αντικατάσταση του κόκορα- αποτελεί μια κλασική ρουστίκ συνταγή, απόλυτα ταιριαστή για ένα μεσημέρι Κυριακής. Ευκαιρία, να το συνοδεύσετε με καλή παρέα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασάκι, και σιγά σιγά, με ένα λίγο βαρύ αλλά πεντανόστιμο πιάτο, να αποχαιρετήσετε το χειμώνα. Και τώρα που το σκέφτομαι…. σαν πολύ δεν μας κράτησε φέτος; Ακολουθώντας το παράδειγμα της γνωστής αλυσίδας κι εγώ, αφήστε με να δηλώσω περίτρανα…. Δύο μέρες για την ΑΝΟΙΞΗ!!!
Κρασάτο Κοτόπουλο με Χυλοπίτες
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
- ○ 6 κοπανάκια κοτόπουλου
- ○ 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ○ 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ○ 1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
- ○ 2/3 φλιτζανιού χυμό τομάτας
- ○ 2 φύλλα δάφνης
- ○ 4-5 κόκκους μπαχάρι
- ○ 1 ξυλάκι κανέλα
- ○ 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- ○ 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- ○ 300 γρ. χυλοπίτες
- ○ αλάτι, πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε πολύ μικρά κυβάκια. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος τοποθετούμε το ελαιόλαδο και μόλις αυτό ζεσταθεί αρκετά σοτάρουμε τα κοπανάκια του κοτόπουλου, γυρίζοντάς τα, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Έπειτα προσθέτουμε και το κρεμμύδι και το σοτάρουμε κι αυτό μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και το αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη σάλτσα τομάτας και τα μπαχαρικά.
Αφού το φαγητό μας αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 2 1/2 ποτήρια νερό, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο 5 με 6. Αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά περίπου. Μετά το πέρας αυτού του χρόνου το κοτόπουλο θα έχει βράσει και θα είναι αρκετά μαλακό.
Σε αυτή τη φάση αν χρειάζεται προσθέτουμε ένα ποτήρι καυτό νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα τις χυλοπίτες. Συνεχίζουμε το βρασμό μέχρι να σωθούν τα υγρά και να βράσουν τα ζυμαρικά μας.
Σερβίρουμε με τριμμένο πεκορίνο.