Συνηθισμένοι να τη συναντούμε σε πίτες, κυρίως γλυκές αλλά και αλμυρές, η κόκκινη κολοκύθα κατείχε πάντα μια θέση στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας. Θρεπτική, αλλά με λίγες θερμίδες, μπορεί επάξια να αποτελέσει ένα πιάτο από μόνη της! Σερβίρετε αυτή την υπέροχη σούπα κολοκύθας ως πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο τραπέζι ή απολαύστε την ως βραδινό γεύμα ένα κρύο, χειμωνιάτικο βράδυ! Η βελούδινη υφή της και η γεμάτη, πλούσια γεύση της θα σας ξετρελάνει!
Κολοκυθόσουπα Βελουτέ
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
Για τη σούπα
- ○ 500 γρ. κόκκινη κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη
- ○ 1 μικρή πατάτα
- ○ 1 καρότο
- ○ 1 μικρό κρεμμύδι
- ○ 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα με χαμηλά λιπαρά
- ○ 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- ○ 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- ○ αλάτι, πιπέρι
- ○ 4 κουταλιές σούπας στραγγιστό γιαούρτι
Για τα κρουτόν
- ○ 2 φέτες ψωμί του τοστ
- ○ 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- ○ καπνιστή πάπρικα
ΟΔΗΓΙΕΣ
Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα, την πατάτα, το καρότο και το κρεμμύδι και τα κόβουμε σε κυβάκια.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε μέσα όλα μας τα λαχανικά. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις ροδίσουν ελαφρώς τα λαχανικά μας και αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε 1,5-2 λίτρα ζεστό νερό. Μόλις η σούπα μας αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά λίγο πάνω από τη μέση της κλίμακας που εγγράφεται στο διακόπτη της κουζίνας μας. (πχ. στο 6-7 αν η κλίμακα φτάνει μέχρι το 9).
Αφήνουμε τη σούπα μας να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά και τα υγρά της να μειωθούν στο μισό. Τότε, χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε σιγά σιγά τα λαχανικά, ώστε η σούπα μας να πάρει μία ενιαία υφή. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Τέλος ρίχνουμε μία φλιτζάνα γάλα και βράζουμε λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να πήξει ελαφρώς.
Για να φτιάξουμε τα κρουτόν, φουρνίζουμε 2 φέτες ψωμί του τοστ, έπειτα τις ραντίζουμε με λόγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα. Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Σερβίρουμε τη σούπα μας, με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι και 2-3 κρουτόν.
1 comment
Τη δοκίμασα, φοβερή συνταγή!!!