Κυριακή μεσημέρι… κλασικό οικογενειακό τραπέζι! Είναι η ώρα που σχεδόν σε κάθε σπίτι, όλα τα μέλη της οικογένειας μαζεύονται για να γευματίσουν, να συζητήσουν και να περάσουν λίγο χρόνο μαζί, μιας και οι υποχρεώσεις της εβδομάδας θέλοντας και μη, μας απομακρύνουν. Ένα μαγειρευτό και νόστιμο φαγητό που θα ευχαριστήσει μεγάλους και παιδιά, είναι και τα κανελόνια με κιμά… Μαγειρεμένα στο φούρνο με σαλτσούλα και μπόλικη κεφαλογραβιέρα! Κλασικό και αγαπημένο!
Κανελόνια με κιμά
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
Για τη σάλτσα ντομάτας
- ○ 1 μέτριο κρεμμύδι
- ○ 2 σκελίδες σκόρδο
- ○ 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- ○ 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
- ○ 200 γρ. χυμό τομάτας
- ○ αλάτι, πιπέρι
Για τα κανελόνια
- ○ 20 κανελόνια
- ○ 750 γρ κιμά μοσχαρίσιο
- ○ 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ○ 1 καρότο ψιλοκομμένο
- ○ 100 γρ χυμό τομάτας
- ○ 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- ○ 2 φύλλα δάφνης
- ○ 3-4 κόκκους μπαχάρι
- ○ 200-250 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- ○ 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ
- ○ αλάτι, πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ
Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε το καρότο σε μικρά κυβάκια. Βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μετά το πέρας 2 λεπτών προσθέτουμε και το καρότο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα. Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά, και ανακατεύουμε, προσπαθώντας να διασπάσουμε το ενιαίο σώμα του κιμά σε μικρά κομματάκια. Μόλις ο κιμάς αλλάξει χρώμα, ρίχνουμε τα 100 γρ. χυμού τομάτας σοτάρουμε για 2 λεπτά, και κατόπιν τα μπαχαρικά και 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσει μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Παράλληλα σε μία μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρουμε το δεύτερο κρεμμύδι, το οποίο έχουμε τρίψει, και το σκορδάκι. Μόλις πάρουν χρυσαφί χρώμα, προσθέτουμε 200 γρ. χυμό τομάτας και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, καθώς και 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει πυκνή.
Μόλις ο κιμάς μείνει μόνο με το λάδι του, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα εβαπορέ το οποίο δεν έχουμε αραιώσει με νερό, καθώς και τη μισή κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Απομακρύνουμε το τηγάνι από την εστία και αφήνουμε τον κιμά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετούμε μια στρώση από τη σάλτσα τομάτας σε πυρίμαχο σκεύος. Αφού ο κιμάς κρυώσει γεμίζουμε τα κανελόνια με ένα μικρό κουταλάκι, σπρώχνοντας αν χρειαστεί τη γέμιση με το πίσω μέρος του κουταλιού. Τοποθετώ τα κανελόνια πάνω στη στρώση από σάλτσα τομάτας το ένα δίπλα στο άλλο. Περιχύνω με την υπόλοιπη σάλτσα τομάτας και προσθέτω την υπόλοιπη γραβιέρα. Αν η σάλτσα είναι αρκετά πηχτή, προσθέτω 1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό. ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για 30 λεπτά, ή ωσότου να ροδίσει το τυρί και να ψηθούν τα κανελόνια.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
TIPS: Αν τα κανελόνια έχουν ροδίσει αλλά δεν έχουν βράσει και σας φαίνεται ότι κρατάνε, σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά.