It’s the most wonderful time of the year!!!!!!!!! Είναι η ωραιότερη εποχή του χρόνου, δεν είναι; Τα Χριστούγεννα βγάζουν προς τα έξω την παιδικότητα μας! Η αναμονή για τον ερχομό τους, το στόλισμα του δέντρου, η αγορά των δώρων, η παρασκευή των γλυκισμάτων που γεμίζουν το σπίτι με όμορφες μυρωδιές, τα γιορτινά τραπέζια! Αχ, πραγματικά αγαπώ τα Χριστούγεννα! Η αλήθεια είναι πως η κούραση είναι λίγο μεγαλύτερη τις ημέρες αυτές, ωστόσο η χαρά που παίρνουμε είναι σίγουρα η μεγαλύτερη ανταμοιβή! Φτιάξτε σπιτικούς κουραμπιέδες και μελομακάρονα παρέα με τα παιδάκια σας και χαρίστε τους μοναδικές αναμνήσεις! Σε αυτό το post σας δίνω τη συνταγή για παραδοσιακούς κουραμπιέδες με 100% επιτυχία! Φτιάξτε άφοβα τη συνταγή! Θα ακολουθήσει άμεσα post για μελομακάρονα!
Κουραμπιέδες
Εκτύπωση ΣυνταγήςΥΛΙΚΑ
- ○ 300 γρ. φρέσκο βούτυρο
- ○ 200 γρ. φυτίνη
- ○ 50 γρ. άχνη ζάχαρη
- ○ 1 σφηνάκι κονιάκ
- ○ 1 φακελάκι baking powder
- ○ 200 γρ. αμύγδαλα
- ○ 900 γρ. αλεύρι
- ○ 2 καψουλάκια βανιλίνη
- ○ 500 γρ. άχνη ζάχαρη (για το πασπάλισμα)
- ○ ανθόνερο (προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ
Με τη βοήθεια του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη μαργαρίνη, τα οποία έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο και να γίνει αφράτο σαν σαντιγί.
Ταυτόχρονα ψήνουμε τα αμύγδαλα σε χαμηλή θερμοκρασία στους 150ºC για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και έπειτα τα χοντροκόβουμε στο μπλέντερ.
Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη και την προσθέτουμε στο βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά.
Σε ένα μπολ ενώνουμε το αλεύρι, το baking powder και τη βανίλια και τα κοσκινίζουμε κι αυτά. Τα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το κονιάκ και τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε με το χέρι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Η ζύμη που θα προκύψει είναι σαν ψιχουλάκια και δεν κολλάει στα χέρια, ενώνεται όμως με το πλάσιμο του κουραμπιέ.
Ζυγίζουμε μπαλάκια ζύμης 25 γραμμαρίων για να βγάλουμε μικρά κουραμπιεδάκια, ή 40 γραμμαρίων για μεγαλύτερους κουραμπιέδες. πλάθουμε σε μπαλάκια και κάνουμε μια λακουβίτσα στην κορυφή για να συγκρατήσουν περισσότερη άχνη.
Αραδιάζουμε σε ταψί αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν ελαφρώς με το ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C, για 35 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά. έπειτα τους ψεκάζουμε αν θέλουμε με ανθόνερο και τους βουτάμε στην άχνη.